Wisseltje
 

 

Home   

Kinderen  

Poëzie

Overigen   

Sitemap  

 

 

 

Weblog

Leiderschapsite 

Projectmanagementsite 

 

 

 

Halb sieben

Vlakbij ons appartement in Tsjechië staat een snackbar in een caravan. Er zitten wat mensen op een terras bier te drinken. In de caravan staat niemand. Een klant loopt naar de caravan. Het duurt een poos, dan staat één van de bierdrinkers op. Hij vraagt wat aan de klant en sjokt om de caravan heen naar binnen toe.
Ik loop intussen naar de caravan om te kijken wat ze zoal verkopen. Patat, begrijp ik, en drank. De rest is voor mij onbegrijpelijk Tsjechisch. Dan draait de man zich weer naar zijn klant en zegt gebiedend “halb sieben.” De klant kijkt hem verbouwereerd aan. Het is net over zes. De klant is een Nederlander. Die eten toch om zes uur, nietwaar? De klant herhaalt: “halb sieben?” “Ja”, antwoord de snackbarhouder storrelig en wijst naar zijn huis-tuin-keuken frituurtje. Het vet moet nog smelten, begrijp ik.
Je ziet de Nederlander denken of hij weg zal lopen of niet. Even blijft hij zo vertwijfeld staan. Dan zegt hij: “halb sieben”. De mores van het land geaccepteerd. De klant gaat weg. Hij weet: om half zeven ben ik welkom.

Lipno nad Vltavou, 19 augustus 2002
 
 

   

              

 

 

 

 

Copyright © 2003 - 2014 Peter Markensteijn. Alle rechten voorbehouden/All rights reserved. 
Herzien/Revised: 01 november 2003